miercuri, 25 septembrie 2013

Cum prevenim racirea puietului la famili slabe , metode de siguranta .

 Buna ziua iata a venit vremea rece in luna aprilie si ce poti sa faci decat sa speri ca vei scapa cu bine de aceasta perioada si frig , probabil e un pic cam tarziu pentru a face aceasta lucrare dar sunt sigur ca in tara sunt destul de multi apicultori care inca mai au albine pe 5-6 rame sau chiar 10 si eu ma numar printre ei deci consider ca anumite greseli facute in ani trecuti mau cam pus pe roate .
 Si un lucru care este eficient pentru rxtindere fara a afecta albina ar fi folosirea diafragmelor , mai ales doua , indicat polistiren findca izolaeaza foarte bine , primul lucru carel facem este sa decupam in diafragma de polistiren una sau doua orifici care sa aiba rol de urdinis , dupa care punem o rama goala sau cu miere in functie de perioada care o urmarim , de exemplu primavara timpuriu urmarim stimularea albinelor atunci punem rama cu miere , iar cand e perioada de cules si familile nu sunt dezvoltate punem o rama goala care va fi folosita ca , camara .
 Astfel nu racim cuibul in caz de intemperi foarte mari cum sunt acuma , bineanteles la familie puternice nu este cazul de asa ceva ,
 Precum vedeti in poza alaturata aceasta lucrare este foarte simpla si ajuta mult familia sa se dezvlte optim fara a fi afectata de vreme .
 La stupul Ursu a fost nevoie de mai multe lucrari asemanatoare mai ales la o imultire abuziva , cand faceam nuclee in nici un caz roi si numai norocul ma facut sa trec cu bine peste , dar si un pic de tehnologie apicola tinand cont de uzarea albinei pe care o consider un factor important pentru a trece cu bine de iarna .
Deci cei care considerati ca familile de albine au nevoie de multa caldura si sunt slabute este indicat luarea unor masuri suplimentare pentru a le ajuta sa treaca de perioadele dificile , in aceste perioade reci pot aparea , puiet racit unul dintre cele mai mari problema findca odata puietul racit , familia va avea mult de lucru , odata pierderea efortului pe care albina la investit in cresterea larvei care necesita miere si albina doica si timp , in al doilea rand albina care ar trebui sa faca alte activitati se va ocupa de indepartarea puietului racit si nu in ultimul rand pierderea albinei care va fi mai mare ca albina care va ecloza si bineanteles nu va putea incalzi viitorul puiet care si el va raci , deci acea familie este aproape sigur condamnata la pieire , lucrare la propiu o puteti viziona si in filmuletul de mai jos .












11 comentarii:

  1. nu ar fii mai bine daca ochiurile pt miros ar fii lasate deschise pentru ca roiul pe 3 rame sa primeasca din caldura familiei de dupa diafragma pe timpul iernii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand iti multumesc pentru comentari , in privinta anticamerei nu va fi folosita pe toata peioada ierni findca iarna se stie ca albinele stau in ghem , la impachetarea finala ,cel tarziu noiembrie aceasta anticamera va disparea .Eu o folosesc doar pentru a curata ramele de mierea care mai e pe aici pe acolo .
      Ochiurile de miros nu le voi lasa deschise pentru ca in timpul ierni matcile ierneaza in mijlocul ghemului iar mijlocul ghemului va fi chiar pe diafragma , iar in ianuarie cand vor incepe ouatul vor fi deranjate una de cealalta , sau in cel mai rau caz se pot intapa prin plasa , e doar o presupunere inca nu am patit.

      Ștergere
  2. din cate am citit despre activitatea albinelor iarna e de preferat sa nu fie deranjate mai ales in decembrie ;ori creand anticamera nu faci altceva decat sa le pui la munca ceea ce le poate aduce mortalitate dincolo de diafragma (pt ca le prinde frigul acolo)iar daca nu au zbor de curatire pana la nosema va fii numai un pas...

    RăspundețiȘtergere
  3. anul trecut am incercat varianta cu anticamera iar rezultatul a fost albine gasite moarte dupa diafragma...deci nu mai incerc

    RăspundețiȘtergere
  4. Încep cu mulţumiri pentru tot ce ne prezentaţi la fel ca şi prof. Ursu, cu sinceritate şi claritate pentru a învăţa uşor cârmuirea acestor minunate gâzute din fascinanta împărăţie a albinuţelor. Acum la pensie, cu un stup bio de la Viorel din Rădăuţi şi 2 stupi de la pe 12 rame şi 2 caturi de jumătate, încerc să aplic ce ştiu teoretic. Urmărind filmuleţele, fac tot mai puţine greşeli şi pot compara cu alte practici. Recent urmăresc şi filmele lui Dan Margarit cu rame trei sferturi şi doresc să vă ştiu părerea despre acest sistem. Va mulţumesc anticipat şi vă doresc sănătate deplină şi împlinirea dorinţelor.Ionel, Dragomirna - Suceava - Bucovina

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa ce am experimentat viata albinelor in timpul acesta de 2 ani , am ajuns la concluzia ca orice model de stup e bun atata timp cat albinei i se ofera spatiu , iar impotriva daunatorilor sa facem tratamentele adegvate , acest stup ofera posibilitatea de a face tratamente foarte usor , dar trebuie facute chiar daca folosim stupul ursu voi face tratament antivaroua pentru a ma convinge de infestare , deci am facut primul tratament concluzia va mai fi nevoie de tratament , avantajul clar este le iernare cum vom putea folosi mai mmulte famili in aceasi stupi , deci daca doriti sa incercati si alte modele de stup , puteti folosi albinele isi vor face treaba in orice stup , important e sa va fie dumneavoastra usor.

    RăspundețiȘtergere
  6. daca diafragma ce separa cele doua roiuri este din polistiren de 2 cm iar plasa de sarma se afla pe ambele parti albinele nu au contact unele cu altele iar caldura se transmite usor dintr o parte in alta.eu cred ca e o solutie buna asa

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca puneti diafragma din polistiren faceti ce nu trebuie,separati ghemul in doua deoarece polistirenul nu permite trecerea caldurii dintr-o parte in cealalta .Atunci nu vor mai forma un ghem comun.

    RăspundețiȘtergere
  8. Diafragma de polistiren nu este pusa pentru a separa ghemul eu doar am creat anticamera de unde albinele si-ai carat mierea care au mai gasit-o pe rame , polistirenul va fi asezat pe laterale astfel ca cele 3 nucle sa formeze un total adica un ghem comun , dar va fi si o exceptie din pacate am un nucleu cu matca imperecheata care va strans pe o rama si asezata in mijlocul celor trei , voi fi curios daca va tece de iarna , sper sa fie bine , va multumesc pentru atentionare .

    RăspundețiȘtergere
  9. cum sa sparga ghemul in 2 polistirenul daca pe ambele parti are ochi de sita pe unde se transmite caldura?

    RăspundețiȘtergere
  10. Caldura se va transmite prin diafragma , nu prin polistiren.

    RăspundețiȘtergere